Keresés ebben a blogban

2014. február 21., péntek

Első lépések a frivolitás mezején....!

Már nagyon régóta nézegettem a Fürge Ujjak évkönyvében a Frivolitást. És a végén elhatároztam magam, megvásároltam  hajócskámat! De előtte vettem egy hosszú tűt, hogy majd azzal kipróbálom.......  nem nagy sikerrel, mert annyira görcsösen meghúztam a páros csomókat, hogy nem ment át a csomókon a tű vége! Így feladtam......! Aztán egy post-ban azt olvastam, hogy előbb vagy utóbb mindenki átvált a tűről a hajócskára! Így váltottam én is!   

      
Megvettem első hajócskámat......!
  
 Pillangókkal kezdtem, de iszonyatosan megszenvedtem.... Régóta kézimunkázom, és rengeteget horgoltam csipketerítőket. Aki tud horgolni, az megfogja érteni ami nekem először gondot okozott..... ! Mert ugye a cérna vezető ujjam az a bal kezemen a mutató ujj! A középső és a hüvelyk ujjammal fogom a kész munkadarabot! Na a frivolitásnál ez épp fordítva működik! A mutató és hüvelyk ujjal a munkádat fogod, és a többi ujjad a szálvezetésért felel! No nem kevertem őket össze egy párszor! Már ott tartottam, hogy valamivel megjelölöm a mutató ujjamat! :)

A következő nehézséget az okozta, hogy mi a fenéért használnak (you tube videóin) két hajócskát egyszerre! Úúúúúú mire rájöttem......! Nem fontos két hajó, viszont a két szál az igen!  Nem beszélve arról, hogy "mindenki másképp csinálja" Én ebből is abból is csíptem ki egy picit, és kialakult a saját technikám. Még nem szép, de addig csinálom, míg el nem nyeri a saját elismerésemet is!




És íme ilyen lett!

Megjött a bátorságom és gyorsan hozzá fogtam egy harisnya kötőhöz!                                                     De egy valamit megtanultam, hogy a frivolitásnál nem olyan egyszerű "vissza fejteni!"
Annyit, de annyit bontottam, hogy már a végére majdnem kedvem veszett, de ahogy haladtam előre, és alakult ki a harisnyakötő formája egyre gyorsabban haladtam.





Elkészültem vele, és hozzáfogtam más kézimunkához, de hiány érzetem támadt, hozzá kellett fogjak egy új frivolitásnak.
Forrás: Fürge Ujjak könyve 1966-os kiadás.
Ez, ez valami csodás, ennél a munkámnál is újat tanultam a frivolitás terén. SOR KEZDÉS! Volt valami sejtésem, de bizony kellet segítséget kérnem. És már az utolsó sornál tarok!









Befejeztem, van benne egy-két hibácska de szerintem (lehet csak saját magam megnyugtatása végett) első nagyobb nekifutásnak megteszi! Anchor 10-es ecrü horgoló cérna.


2014. február 16., vasárnap

Hello Kittys tunika



Lili baba tunikája.....!
Az ötlet innen származik:  http://www.liveinternet.ru/community/3203889/post185796659/

És a minta nagyobb képben, de az oldalon is megtalálható a részletes leírással együtt.